El phishing és un dels fraus més comuns a internet i es duu a terme a través de la creació de pàgines i portals falsos, així com amb la falsificació de l’origen de missatges de correu electrònic.
En les últimes setmanes s’ha detectat un increment de correus maliciosos aprofitant l’alerta del coronavirus. Els ciberdelinqüents intenten enganyar l’usuari per fer accions suplantant la identitat de l’emissor i infecten ordinadors fent referència als temes d’actualitat.
Els correus electrònics semblen provenir dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) i fins i tot del Ministeri de Sanitat.
Tot i que els nostres ordinadors disposen de mesures per mitigar els riscos associats a aquests tipus d’amenaces, pot passar que algun correu electrònic malintencionat no s’aturi o fins i tot s’inclogui en la nostra safata com a spam, per la qual cosa cal seguir aquestes recomanacions:
- Revisar detalladament l’origen i el contingut dels correus electrònics per identificar adreces errònies, dominis incorrectes, URL amb etiquetes enganyoses i altres senyals.
- L’ortografia i la gramàtica incorrectes, així com dissenys no professionals, també són senyals d’alerta que hem de tenir en compte.
- Si reps un correu no esperat, amb remitent desconegut, sospitós o que tingui informació no habitual, no l’obris i elimina’l immediatament.
- Tenir precaució amb l’execució o l’obertura de fitxers adjunts, especialment si tenen les extensions .exe o .js, encara que el remitent sigui conegut.
- Mai s’ha d’accedir als enllaços web que puguin semblar sospitosos.
- No s’ha de respondre a correus sospitosos ni reenviar-los.
- Si has contestat un correu fraudulent o has accedit a un enllaç fraudulent, t’aconsellem que canviïs la contrasenya des d’un dispositiu diferent del que fas servir habitualment.
A més, els ciberdelinqüents solen utilitzar altres canals, per la qual cosa hem de prestar atenció també als missatges rebuts a través dels xats i verificar primer que la informació sigui correcta.
Recorda que des de Banc Sabadell mai et demanarem les teves dades bancàries o les teves claus d’accés a través d’un correu electrònic. Aquesta informació també està disponible en castellà.
Si tens qualsevol dubte o consulta, el nostre equip d’atenció #24x7 i phishing resta a la teva disposició tots els dies de l’any a @Sabadell_Help per ajudar-te.
També pots consultar més informació sobre phishing aquí.
Comentarios